Kérdések-Válaszok

Homlokzati hőszigetelés milyet vegyek?: 8 cm vagy 10 cm?

A 8cm és a 10 cm vastag hőszigetelés között már csökken a hatékonyságnövekedés.A 3-8 cm vastagság között nagy mértékű a javulás, de amint nő a vastagság kb. 8 cm-től már ez a mérték mérséklődik.
Ha megoldható, mindenképpen a vastagabb hőszigetelést válasszuk, mert ha kisebb is a hatékonyságnövekedés, de nagyobb a biztonság, nagyobb az energia és a (pénz) megtakarítás.

Az év melyik szakában szigeteljünk?

Manapság már nagyon fejlett hőszigetelési technikákat alkalmaznak, így az évszakokból időjárásból eredő nehézségeket kis mértékben kell figyelembe venni a hőszigeteléskor. A legjobb időszak erre a tavasz és az ősz, amikor még nincsen túl meleg vagy éppen hideg. Nyáron a nagy forróság kevésbé kedvez az EPS Polisztirol lemezeknek, hiszen bomlásukat az UV sugárzás gyorsítja, intenzív napfény hatására besárgulnak és elporladnak. Tehát ebben az időszakban fokozottabban kell óvni a felhasználni kívánt szigetelőanyagot. A szélsőséges időjárási körülmények is kerülendők. Persze minden évszakban csak megfelelően előkészített falfelületre szakszerűen beépített hőszigeteléssel érhetjük el a kívánt komfortérzetet.

Mennyire hőszigetel az EPS Polisztirol hőszigetelő anyag?

A hőszigetelés mértékénél kevéssé használható összehasonlítási adat, különböző falazóanyagok vastagságához történő viszonyítás.
Pl.: ha azt mondanánk, hogy 5 cm EPS Polisztirol lemez hőszigetelő képessége megfelel kb. 38 cm vastag téglafal hőszigetelésével, nem sokat tudtunk meg.  
Ezért minden esetben az elérni kívánt hőszigetelő-képesség (U) mértékét kell alapul venni és ahhoz hasonlítani a meglévő falazat (tető, vagy padló) hőszigetelő képességét. Amennyiben a vizsgált szerkezet nem felel meg a kívánt mértéknek, akkor hőszigetelni kell.
A 2006 évtől bevezetett hőszigetelési követelményértékek:
Falak esetén U ? 0,45 W/m2K, ami elérhető kb. 4-8 cm EPS lemez hőszigeteléssel, az adott szigetelendő fal fajtájától, típusától függően.
Tetők esetében U ? 0,25 W/ m2K, ami elérhető kb. 14-20 cm EPS lemez hőszigeteléssel, az adott szigetelendő tető fajtájától, típusától függően.
Padlók esetében U ? 0,50 W/ m2K ami elérhető kb. 6-8 cm EPS lemez hőszigeteléssel, az adott szigetelendő padló fajtájától, típusától függően.
A hőszigetelő rendszerek közé tartozik például a Kingstone hőszigetelési rendszere. A Kingstone rendszer hőszigetelő képességét a beépített EPS H-80 Polisztirol hőszigetelő anyag határozza meg. A Polisztirol ragasztók és a Kingstone Vékonyvakolatok hőszigetelő képessége elhanyagolható. Önmagukban gyakorlatilag nem hőszigetelnek!

Penészedés a külső falak és a padló találkozásánál - segíthet-e a külső hőszigetelés ?

A homlokzati hőszigetelés, kiterjesztve a lábazatra is, vagy legalább a padlósík -30 cm-ig lenyúló mértékig megoldja a nedvesedési, majd ebből eredő penészesedési problémát, miközben jelentős fűtési költségmegtakarítást és nyári jobb klímát eredményez. A hőszigetelés azonban ne álljon meg az eresz alatt, hisz a vasbeton koszorú felső síkja is hatalmas hőhíd, közrejátszik a nedvesedésben. És, ha ilyenek a falak és a lábazat, kérdés milyen a padlásfödém?
Ha a hőszigetelés indító profilja a vízszigetelés alá kerül, akkor addig a magasságig míg el nem érjük a vízszigetelést zártcellás hőszigetelő anyagot kell beépíteni, azt követően folytatható a normál homlokzati hőszigetelő anyaggal. Zártcellás XPS pl.: Fibrostyr XPS,Styrodur 2800 C

Rovarok és rágcsálók kárt tudnak tenni az EPS hőszigetelő rendszerekben?

Az EPS Polisztirol termékek semmilyen élőkörnyezetre-, természetre káros hatást kifejtő anyagot nem tartalmaznak. Baktériumoknak, gombáknak, vagy fejlettebb élőlényeknek táplálékául nem szolgálnak.Ezért nem tápláléka rovaroknak, rágcsálóknak, bár figyelemmel az anyag kellemes tapintására, kifejezetten jó hőérzeti hatására -ha hozzáférnek- hajlandóak beleköltözni, befészkelni,magukat a hőszigetelő rendszerbe. Az anyag viszonylag csekély mechanikai ellenálló-képessége következtében ez megtörténhet. Ezért a beépítések során mindig gondoskodni kell, az ilyen irányú támadások lehetséges helyein, a megfelelő mechanikai védelem biztosításáról.

Öreg meglévő hőszigetelő rendszerre PLUSZ hőszigetelés építése(vagy esetleg belső oldali szigetelés)?

Amennyiben megfelelő állapotban van a meglévő hőszigetelő rendszer (nem mozog, nem repedt, nem mállik, nem táskás) és tiszta (nagynyomású hideg vízzel lemosható) akkor egy újabb rendszer ráépíthető, mintha hagyományos vakolt alap lenne. Inkább a ráépítés javasolható, mint a belső oldalival történő kombinálás, aminek gyakorlati előnye nincs.  
A belső oldali beavatkozás is lehet hőszigetelés, de annak gyakorlatilag értelme nincs. Egy jól megválasztott Kingstone hőszigetelő rendszer, további 10-15 évig díszíti homlokzatát.

Mi is az a kondenzáció?

Párakicsapódás. A levegő képes nedvességet felvenni. Egészen addig, amíg az adott léghőmérséklethez tartozó telítési értéket el nem éri. Amint eléri a telítési páranyomást, a nedvesség kicsapódik. A magasabb hőmérsékletű levegő több-, míg az alacsonyabb hőmérsékletű levegő kevesebb vízgőzt, párát képes felvenni. Ha egy magasabb hőmérsékletű levegő, alacsonyabb hőmérsékletű felülettel érintkezik (pl.: meleg lakás levegője, a felfűtetlen -hideg- fallal) és ez a hőmérséklet nem haladja meg az un. harmatponti hőmérsékletet, akkor a levegő nedvességtartalma kicsapódik a falon, egészen addig, amíg annyi víz nem kondenzálódik, amit a levegő, még -képes megtartani-.
Látható, hogy három tényező kölcsönhatását kell figyelembe venni: - a levegő hőmérséklete, - a levegő páratartalma, - a helyiséget határoló felületek hőmérséklete. Ezért a hazai építési szabályok előírják, hogy egy lakott tér ki kell elégítse azokat a feltételeket, ami a jó közérzetet, hőérzetet, és a káros nedvesedések elkerülését (állagvédelmi megfontolások) biztosítja.
Hőérzeti követelmény: a falak, padlók, födémek felületi hőmérséklete nem térhet el 3oC-nál nagyobb mértékben az adott helyiség levegőhőmérsékletétől.
Állagvédelmi követelmény: nem lehet páralecsapódás (nedvesedés) sem a belső felületeken, sem a szerkezetek belül.
Ezek a feltételek megfelelő tervezéssel, megfelelő módon, megfelelő anyagoknak, a szakszerű beépítésével és rendeltetésszerű épülethasználattal biztosíthatóak.

Ház hőszigetelése - hol kezdjünk neki?

Az épületek hővesztesége kb.: falon 40% - lábazaton 10% - padlón 10% - padlásfödémen 20% - nyílászárókon 20%. Látható, hogy leghatékonyabb beavatkozást a homlokzati hőszigetelés eredményezi (eredményezné), de ugyanakkor a lábazati hőszigetelést leszámítva, a legdrágább is.
Legegyszerűbb a padlásfödém leszigetelése, hisz -csak- le kell rakni a hőszigetelést és -kész-, bár -csak- a 20%-os veszteségi mértéket képviselő részre van hatással. (pl. ha azt 75-80%-al javítják - 15-20 cm hőszigeteléssel - akkor 10-15% direkt fűtési megtakarítás várható.)
A padlás padlójára fektetett hőszigetelés tetőtérbeépítés esetén fölszedhető és a tetőbe beépíthető.
Első beavatkozásnak mégis ezt javaslom, mert most is kivitelezhető és azonnal szigetel. Télen sem lábazati, sem fal (homlokzat) hőszigetelést nem lehet készíteni.

Mennyire jellemző az EPS hőszigetelési rendszerekre a méretállandóság?

Az expandált polisztirol -mint a műanyag termékek többsége- az előállítást követően zsugorodik. Hagyományos tömbösítési eljárás alkalmazása esetén, az első 90 napban mérhető, azt követően elhanyagolhatóan kis mértékű.

Miért fontos a homlokzati szigetelés?

A háztartások és kommunális épületek által felhasznált energia 75 %-át a helyiségek fűtése/hűtése igényli.  Az utóbbi tíz évben az energia árak 700 százalékkal emelkedtek, és ez a tendencia folytatódik! A fűtésre/hűtésre felhasznált energia mennyisége több, mint a termelésre + közlekedésre + világításra!
Termelő célt szolgáló épületeink, csarnokaink fűtésére/hűtésére szükséges energia mennyiség az egyik oka annak, hogy nyugaton egy egységnyi energiával háromszor több terméket állítanak elő, mint a hazai vállalkozások. Hőszigetelés nélkül, vagy nem megfelelő hőszigeteléssel a klímaberendezés, illetve a kazán üzemeltetése óriási összegeket emészt fel, amelynek több mint a fele megtakarítható (lenne.)
Persze ez nem olcsó mulatság, hisz tudni kell, hogy a hideg energia háromszor olyan drága, mint a meleg energia, vagyis az, hogy nyáron a lakás hőmérsékletét egy fokkal csökkentsük, háromszor annyiba kerül, mint az, hogy télen egy fokkal növeljük azt. Ebből következik, hogy az épületek megfelelő homlokzati hőszigetelése nem csak télen, de nyáron is renkívül fontos.   A hőszigetelés tehát megéri a klímával rendelkezőknek is, sőt! Meglévő épületeink többsége hőszigetelés nélkül, illetve a mai elvárásoknak nem megfelelő szigeteléssel készült. Az elmúlt években épült több tízezer ház homlokzata ma már nem felel meg a korszerű hőszigetelés követelményeinek, de a hasonló módon készült üzletek, kisipari műhelyek, ipari és mezőgazdasági célra használt könnyűszerkezetes csarnokok szigetelését is érdemes pótolni. Az utólagos hőszigetelés egy olyan befektetés, amely rendkívül gyorsan megtérül. A megfelelő szigeteléssel megtakarított energiaköltség két-három év alatt behozza a beruházás árát, után pedig évről évre megkíméli pénztárcánkat a túlzott fűtési/hűtési költségektől.

Hőszigetelő rendszer a házra, de milyet vásároljak?

Az olcsó ár nem lehet az egyetlen szempont a rendszer kiválasztásánál, mert rengeteg példa akad arra, hogy a nem megfelelő minőségű hőszigetelő rendszer egyszerűen elválik a falazattól, főleg a rossz minőségű ragasztó, vagy a nem megfelelő üvegszövet miatt. A teljes hoszigetelő rendszer vásárlásakor nem csupán azonos márkájú elemeket alkalmazunk, de egy megfelelő technológiákkal egymásra épülő Kingstone hőszigetelő rendszert is választunk, aminek előnye, hogy a különböző elemek egymást erősítve kapcsolódnak egy-máshoz, növelve az egész hőszigetelő rendszer minőségét.

Hogyan épűl fel a hőszigetelő rendszer, mire kell ügyelni?

Új épület esetén közvetlenül a falra (tégla, beton) ragasztható a hőszigetelés, régi épületeknél a rossz állapotban levő vakolatot javítani kell , a jó állapotban lévőt szükség szerint csak foltokban javítani, majd a hőszigetelő táblák felragasztása után táblánként 2-3 dübellel rögzíteni kell. A kivitelezést lehetőleg bízzuk szakkivitelezőre, különösen a tapaszolást, hálózást és a szinezést.

| Vissza az oldal elejére |

Partnereink