Hogyan tehetjük energiahatékonyabbá otthonunkat?

Az energiaárak emelkedése és a környezettudatosság növekedése miatt egyre többen keresik a módját, hogy csökkentsék otthonuk energiafogyasztását. Szerencsére nem kell drasztikus lépéseket tennünk a kényelmünk feladása árán.

 Hogyan tehetjük energiahatékonyabbá otthonunkat?

Számos apróbb változtatással és kisebb-nagyobb beruházással jelentősen javíthatunk otthonunk energiahatékonyságán.

Szigetelés:

A hőveszteség nagy része a  a falakon keresztül történik. A homlokzati hőszigetelés ( hőszigetelő rendszer ) a leghatékonyabb megoldás, de ezek komolyabb beruházást igényelnek. Esetleg az ablakok, és elvégezhetjük, a belső falakat szigetelését is. A szigeteléshez számos anyag áll rendelkezésre, a polisztiroltól a kőzetgyapotig, sőt, a grafitos polisztirol vékonyabb rétegben is ugyanolyan hatékony szigetelést biztosít.

Fűtés korszerűsítés:

A fűtés a háztartások energiafogyasztásának jelentős részét teszi ki. A fűtési rendszer korszerűsítése komolyabb beruházást igényel, de hosszú távon megtérülhet. Fontolja meg a kondenzációs kazán beépítését, ami hatékonyabb, mint a hagyományos gázkazánok. Ezen kívül érdemes lehet alternatív hőforrásokat is bevetni, mint a kandalló, a pelletkazán vagy a napenergia.

Energia hatékony otthon

A Nyílászárók:

A hőveszteség egy nem elhanyagolható része a nyílászárókon keresztül történik. A régi ablakok és ajtók cseréje jelentősen javíthatja az energiahatékonyságot. Ha nem tehetjük meg az összes nyílászáró azonnali cseréjét, érdemes az északra néző ablakokkal és a tetőtéri ablakokkal kezdeni. A redőnyök és rolók további szigetelést biztosíthatnak nyáron és télen is. Hőszigetelő üvegek beépítésével javíthatjuk a meglévő nyílászárók szigetelését.

Energiahatékony otthon tippek:

  1. Hőszigetelő függönyök és rolók. A vastag függönyök és a rolók télen segítenek megtartani a meleget a lakásban, nyáron pedig hűvösebbé teszik a belső tereket.
  2. LED világítás. A hagyományos izzók helyett váltson LED-es fényforrásokra, amelyek energiatakarékosabbak és hosszabb élettartamúak.
  3. Energiatakarékos gépek. Vásároljon energiatakarékos háztartási gépeket, és ügyeljen arra, hogy használaton kívül húzza ki őket a konnektorból.
  4. Apró változtatások. Szellőztessen röviden, de gyakran, ne hagyja égve a villanyt feleslegesen, és ne takarja be a fűtőtesteket éjszakára, a szárítani való ruhákkal.

Energia hatékony otthon - nyugott élet

Fontos, hogy a fentiek csak javaslatok, és az Ön számára legmegfelelőbb megoldások az Ön egyéni igényeitől és az ingatlan sajátosságaitól függnek. Az energiahatékony otthon nemcsak a pénztárcánkat kíméli, de a környezetvédelemhez is hozzájárul. A fenti tippek megvalósításával jelentősen csökkenthetjük otthonunk energiafogyasztását, és komfortosabbá tehetjük lakókörnyezetünket.