EPS hőszigetelés általános tulajdonságai

Az EPS polisztirol hablemez kiváló hőszigetelő-képességű, de a normál hőszigetelő termékek, rossz hangszigetelők!

Hangszigetelő képességgel, a speciális eljárással gyártott, Lépés-hangszigetelő EPS T4 lemezek rendelkeznek. Az EPS polisztirol könnyű, könnyen és jól megmunkálható, megfelelő szilárdságú, az építőiparban általában használatos anyagokkal összeférhető. Tartósan nedves környezetben, képes nedvességfelvételre, ami rontja hőszigetelő tulajdonságait, ezért minden beépítési helyen gondoskodni kell a megfelelő nedvességvédelemről!

  • Hővezetési tényező:

Az EPS polisztirol jó hőszigetelő képességét a cellákba zárt levegőnek köszönheti. A testsűrűség növelésével a gyártott tartományban a hővezetési tényező értéke csökken.

  • Éghetőség:

Az EPS termékek HBCD mentesek. Égéskésleltető adalékuknak köszönhetően önállóan a tüzet nem terjesztik, égéshő elvételét követően önkioltók, E tűzvédelmi osztályba soroltak, s2 alosztály szerint közepesen füstfejlesztők, d1 csepegve nem égők. Olvadáspontjuk ~110°C, gyulladási hőmérséklet ≥350°C.

  • Hőállóság:

Az EPS termékek -65°C és +80°C hőmérséklettartományban megtartják eredeti fizikai tulajdonságaikat, tartósan +70°C feletti környezetben alkalmazása nem javasolt.

  • Térfogatállandóság:

Az EPS zsugorodása a korszerű vákuumos tömbösítési eljárásnak köszönhetően rövid idő után elhanyagolható, kiszállítást követően a termékek térfogatállandók.

  • Nedvességállóság:

Az EPS nedvességtől védett helyeken fejtik ki kiváló hőszigetelő tulajdonságukat. A víz nem károsítja, nem oldja, ne bontja, de a nedves termék hőszigetelő képessége kiszáradásig jelentősen leromlik. Kiszáradást követően eredeti műszaki teljesítményeit visszanyeri.

  • Vegyszerállóság:

Az EPS összeférhető az építkezéseken általában használatos anyagokkal. Ellenáll: híg savaknak, lúgoknak, sóoldatoknak, illékony összetevőt nem tartalmazó bitumeneknek, legfeljebb +70°C-ig, oldószermentes bitumenes hidegragasztóknak, alifás alkoholoknak. Károsítják: szerves oldószerek (aceton, benzol, nitrohigító, dízelolaj, benzin, xilol, terpentin)

  • Kölcsönhatás a környezettel:

Az EPS-eknek egészséget- és környezetet károsító hatása nincs. Gombák, baktériumok nem támadják meg. Állatoknak táplálékul, növényeknek tápanyagforrásként nem szolgál. Rágcsálók, rovarok megrongálhatják, ezért azok távoltartásáról mechanikai védelemmel a beépítés helyén kell gondoskodni.

  • Hulladékkezelés:

EWC 160119 „nem veszélyes”

  • Feldolgozhatóság:

Az EPS termékek egyszerűen, könnyen feldolgozhatók. Jól vághatók éles vágóeszközzel, sűrű fogazatú kézi, vagy gépi fűrésszel, elektromos fűtőszálú kézi, vagy gépi vágóval.

  • Tárolás, szállítás:

Az EPS termékeket az Euro-osztály „E” tűzvédelmi osztályba tartozó anyagokra előírt szabályok szerint kell kezelni és tárolni. Tartós tárolásnál a lemezeket napfénytől, valamint a hővezetési tényező változásának elkerülésére, víztől védeni kell. A fenti feltételek teljesülése mellett az EPS korlátlan ideig felhasználhatók.