Szigetelőlapok dübelezése: Fontos tudnivalók

Fontos megjegyezni, hogy a dübeles rögzítés nem helyettesíti a ragasztást! A ragasztás alapvető a szigetelőlapok rögzítéséhez, ugyan úgy mint a dübelek használata. A dübelekre minden esetekben szükség van, a m2-ként használt mennyiségük függ a szigetelőanyag típusától, az épület magasságától, alakjától, a szélterheléstől, és a dübelek maximális terhelhetőségétől.

Dübelválasztás:

A dübeltípus kiválasztásakor figyelembe kell venni a falszerkezet típusát is. Tömör falak esetén (beton, tömör tégla) ütve-fúrással készíthető a furat, míg üreges falaknál (üreges tégla, könnyűbeton, pórusbeton) ütő impulzus nélküli furatkészítést kell alkalmazni. A dübeltípusra is figyelni kell, a minimális furatmélység a dübel típusától függ. Hőszigetelő rendszerek elengedhetetlen alkotóeleme.

Dübelfajták:

Három fő dübeltípust különböztethetünk meg a beütőszeg típusa alapján:

 1. Műanyag dübelek
 2. Fém dübelek
 3. Speciális, több összetevőjű beütőszeggel ellátott dübelek

2003-ban jelentek meg az ún. önsüllyesztő-önellenőrző dübelkészletek. Ezek csavaros kialakítással rendelkeznek, és a hőszigetelő anyaghoz passzoló "pogácsák" is tartoznak hozzájuk. A speciális telepítőszerszám segítségével a dübelek belesüllyednek a szigetelőanyagba, homogén felületet eredményezve.

Matrac-effektus:

A polisztirol lapok hőtágulásának és zsugorodásának következtében domborodás és hómóródás alakulhat ki, ha kizárólag ragasztással történik a rögzítés. Ezt nevezzük matrac-effektusnak, ami a vakolat repedezését is okozhatja. A dübelezés segíthet megelőzni a matrac-effektust.

Fontos tanácsok:

dübelezés menete:

 1. Furat elkészítése: A furat mérete és típusa a dübel típusától és a falszerkezettől függ.
  Tömör falszerkezetek (beton, tömör tégla) esetén ütvefúrással készül a furat.
  Üreges falszerkezetek (üreges tégla, könnyűbeton, pórusbeton) esetén ütő impulzus nélküli furatkészítést kell alkalmazni. Fontos, hogy a fúrás derékszögben történjen.
 2. Dübel behelyezése: A dübelt be kell helyezni a furatba, és ütéssel be kell ütni a szigetelőlapba.
  A dübelnek síkban kell lennie a szigetelőlappal.
 3. Csavarozás: Csavaros dübel esetén be kell csavarozni a csavart a dübelbe.
  A csavart nem szabad túlhúzni.

Mindig kövesse a gyártó utasításait a szigetelőlapok és a dübelek rögzítésével kapcsolatban.
Ügyeljen a megfelelő furatmélység és fúrásirány betartására.
Használjon a falszerkezethez és a hőszigetelő anyaghoz megfelelő dübeltípust.
A dübelezés ne helyettesítse a ragasztást!

A szigetelőlapok rögzítése fontos lépés a homlokzati hőszigetelés során. A ragasztás mellett a dübelezés is elengedhetetlen a lapok stabilitásának és tartósságának biztosításához.